Buikpijn; een knoop in je maag?

1
Buikpijn

Buikpijn, het is een bekende lichamelijke klacht die bij zeer veel mensen voorkomt, ook bij gezonde mensen. Buikpijn bestaat in veel varianten, maar als we het over buikpijn hebben, doelen we normaal gesproken op een buikkramp. Deze buikpijn is over het algemeen ongevaarlijk en zal niet lang aanhouden. In sommige gevallen, echter, kan buikpijn op ernstigere oorzaken duiden.

Kramp in je buik

Je buik is een holte in het midden van je lichaam die plaats biedt aan een aantal essentiële organen. Gezamenlijk vormen deze organen een systeem dat een vitale levensfunctie verzorgt. Een stabiele buik is van belang voor het functioneren van je lichaam, alsook voor je eigen sociale functioneren. De verschillende organen in je buik kunnen op een eigen manier voor klachten zorgen. Deze klachten ervaar je dan ook op verschillende plaatsen in je buik.

Oorzaken van minder ernstige vormen van buikpijn

Omdat buikpijn, als verzamelnaam, een groot aantal klachten herbergt, is het vanzelfsprekend dat er zeer uiteenlopende oorzaken voor buikpijn zijn. Vaak hebben buikklachten te maken met voedselvergiftiging, iets dat sterk kan lijken op de hevige reactie van de darmen na het eten van voedsel dat – zoals we het in de volksmond zeggen – ‘niet helemaal goed valt’. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na het eten van voedsel dat voor gasvorming zorgt, zoals bonen, uien en pittig eten. Bij te veel of te vet eten kan je eveneens een irritatie voelen, doorgaans aan de bovenkant van je buik. Deze irritatie gaat regelmatig samen met maagzuur. Verder kan buikpijn, in de vorm van buikgriep, veroorzaakt worden door een virusinfectie. Deze buikklachten komen vaak samen met misselijkheid. Bij pijn in de onderbuik kan er sprake zijn van een blaasontsteking, en bij vrouwen kan dit ook veroorzaakt worden door de menstruatie.

Gevoelige maag en darmen

We spreken wel van een gevoelige buik wanneer je snel, of sneller dan anders, last krijgt van je buik. Dat is het geval wanneer je bijvoorbeeld sterk reageert op voedsel waar je buik en/of darmen in normale omstandigheden geen buitensporige reactie op vertonen. In dat geval kan een verstoorde werking van de spijsvertering de oorzaak van je pijn zijn. Deze verstoorde spijsvertering heeft vaak ook een oorzaak.

Maag-darmstelsel

Je maag-darmstelsel, vooral de dikke darm, beweegt. Deze beweging neemt toe wanneer je hebt gegeten. Om je voedsel door het spijsverteringsstelsel voort te laten bewegen, trekken de spieren in of rond je darmstelsel zich afwisselend samen. Om zich vervolgens, uiteraard, weer te ontspannen. Op deze manier wordt de darminhoud als het ware door het stelsel voortgeduwd. Tijdens de reis van het voedsel door je spijsverteringskanaal worden op verschillende plekken verschillende voedingsstoffen aan de inhoud onttrokken.

Buikpijn bij stress

Wanneer je last heb van stress betekent dit een onnodig hoge mate van spanning. Het is een staat van paraatheid, van lichaam en geest, die in veel gevallen groter is dan waar de situatie of omgeving om vraagt. In zo’n staat van paraatheid maakt je lichaam adrenaline aan, dit zorgt voor een verhoogde ademhalingssnelheid, voor een sneller kloppend hart, voor actievere hersenen en voor aangespannen spieren. Je lichaam doet dit om snel en accuraat te kunnen reageren in het geval zich plotseling iets voordoet dat om een reactie vraagt. Wanneer deze staat aanhoudt, zal je lichaam ook cortisol aanmaken. Dit hormoon zorgt voor een continuering van de paraatheid en staat ook wel bekend als stresshormoon. Vooral de aangespannen spieren en het actievere brein kunnen tot buikklachten leiden.

Stress in je buik

Door stress kun je een spijsverteringsstoornis ontwikkelen. Ook deze stoornis is een verzamelnaam, in dit geval voor een groot aantal varianten van verstoringen van de werking van het spijsverteringskanaal. Bij stress kan cortisol ervoor zorgen dan je maag en darmen van slag raken. Dit kun je ervaren als buikklachten.

Eerste oplossing; ontspan je

De oplossing voor lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress is in de meeste gevallen het leren ontspannen. In ernstigere situaties kan dit zeer lastig zijn, en is dan vaak niet zelfstandig op te lossen. Wanneer je nog maar kort last hebt van buikpijn door gespannenheid, kun je zelf vaak wel wat doen om dit tegen te gaan.

Ontspannen kun je je op vele manieren, bijvoorbeeld door het uitoefenen van je hobby, het verzetten van je gedachten door ‘iets leuks’ te doen met vrienden, of door te sporten of bewegen. Daarnaast is het, voor een meer structurele aanpak van je probleem, van belang dat je de oorzaak van stress of spanning leert beheersen. Bijvoorbeeld door een duidelijk ritme aan te brengen in je dag, op het gebied van slaapritme en het eten op vaste tijden. Zeker bij buikklachten kan dit een positief effect hebben. Indien de stress gebaseerd is op een relatie met een extern fenomeen, wanneer je bijvoorbeeld piekert. Kan het helpen jezelf hiervan bewust te worden en dit op een voor jouw fijne manier te omzeilen of deze gedachten voor fijne gedachten in te wisselen. In de meeste gevallen helpt het om structuur aan te brengen in je omgang met het probleem. Deze structuur zorgt ervoor dat je je niet meer met het plannen van dingen hoeft bezig te houden, hetgeen bepaalde zorgen kan wegnemen. Zo heb je ook meer energie en aandacht over voor de dingen die je echt wilt of moet doen.

Stress houdt zichzelf in stand

In sommige gevallen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Eenmaal onder de invloed van stress zul je veel situaties, prikkels en klachten sterker ervaren. Dit komt omdat je actievere hersenen de signalen die het ontvangt sterker doorkrijgen. Je buikklachten kunnen daarmee toenemen. Deze toegenomen klachten kunnen je functioneren in het dagelijks leven bemoeilijken, en dit kan op zijn beurt weer zorgen voor stress. Wanneer dit lang duurt en je dit patroon zelf niet kunt doorbreken, is het raadzaam hier hulp bij te zoeken. In eerste instantie zul je een arts spreken, maar indien deze kan bevestigen dat stress een van de oorzaken van je aanhoudende buikklachten is, zal deze je doorverwijzen naar iemand die je op psychologisch vlak kan ondersteunen.

Stress is geen onzin

Klachten als gevolg van stress worden nog weleens als psychische aanstellerij afgedaan. Hiervan is geenszins sprake. Een verhoogd stressniveau zorgt, medisch-wetenschappelijk gezien, wel degelijk voor een verhoogde activiteit in je buik en hersenen en dus voor een sterkere pijnervaring. Wel is het duidelijk dat er een psychologische factor meespeelt bij dit soort klachten. Hoe dit precies tot lichamelijke klachten leidt is, wetenschappelijk gezien, nog niet helemaal duidelijk. Omdat stress zowel een gevolg als een oorzaak van een lichamelijke klacht kan zijn, en het daarom is dat stress lichamelijke klachten in stand houden kan, is dit moeilijk te onderzoeken. Ook voor een arts is het daarom soms lastig om snel een juiste diagnose te stellen.

Aan de slag!

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door stress en vermoeidheid? Neem vandaag de eerste stap naar een ontspannen leven. Het boek 'Hollend voor je stress uit' heeft al veel mensen de juiste inzichten gegeven. De eCursus van Frank de Moei is daarnaast een regelrechte aanrader. De cursus is razend populair en heeft al veel mensen geholpen naar een ontspannen leven.

Online cursus: Nooit meer zorgen of stress
Boek: Hollend voor je stress uit

1 REACTIE

  1. Overzichtelijk klachten worden goed uitgelegd, de foto’s geven al een idee waarover het onderwerp zal gaan. Ga zo door !

LAAT EEN REACTIE ACHTER