Hoofdpijn bij stress en spanning

0
Hoofdpijn

Het is een klacht die zo vaak voorkomt dat we het vaak slechts als vervelende bijkomstigheid afdoen, hoofdpijn kan echter veel ernstiger zijn dan dat. Het kan in zulke mate en heftigheid voorkomen dat het je belemmert in je dagelijkse leven. Hoofdpijn komt bovendien in meerdere varianten.

Waar zit je hoofdpijn?

De hoofdpijn die vaak voorkomt gaat meestal snel weer over.  Deze is bovendien nagenoeg altijd ongevaarlijk. De pijn in het hoofd is te lokaliseren in de spieren en banden rondom het hoofd, of in de bloedvaten of de hersenvliezen of komt tot uiting in hersendruk. Het hersenweefsel zelf, de voornaamste inhoud van het hoofd, is gevoelloos.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Veel van de soorten hoofdpijn hebben iets met migraine te maken. Migraine is een aandoening in de hersenen waarbij neurale prikkelingen tot vernauwing en verwijding van de bloedvaten leiden. Je kan dit ervaren als een kloppende hoofdpijn. Ook hoofdpijn veroorzaakt door het gebruik van medicatie komt voor. In de meeste gevallen is hoofdpijn echter spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Wat spanningshoofdpijn is weten we nog niet goed, ook de medische wetenschap is er nog niet helemaal uit. Hoewel het de meest voorkomende vorm van hoofdpijn is, is de oorzaak moeilijk te onderzoeken. Het komt vaak onverwacht, zonder direct bekende aanleiding. Dit maakt wetenschappelijke onderzoeken, die vaak gebaseerd zijn op uitsluiting van oorzaken, moeilijk op te zetten. Zodoende is de diagnose van spanningshoofdpijn in de regel juist de conclusie nadat andere oorzaken zijn uitgesloten.

Hoe voelt het aan?

De hoofdpijn die je ervaart als je last hebt van spanningshoofdpijn kenmerkt zich door een drukkend of klemmend gevoel dat je aan beide kanten van je hoofd voelt. Anderen ervaren het als een pijn die als een band rondom je hoofd zit. Soms is de pijn moeilijk te lokaliseren. Deze pijn is licht tot matig en verandert niet wanneer je je inspant.

Hoofdpijn door spanning

Spanningshoofdpijn wordt in verband gebracht met spanningen in de spieren van het gezicht en van de nek. Hoewel het niet met zekerheid vast gesteld is dat deze spanningen de enige oorzaak van dit type hoofdpijn is, voorziet deze spanning dit type hoofdpijn wel van de naam. De spanning waar je dan aan moet denken is bijvoorbeeld het resultaat van een verkeerde lichaamshouding. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde spieren in je nek of hoofd voortdurend onder spanning staan. Deze spanning zou de oorzaak van de hoofdpijn zijn.

Gevoelig voor spanningshoofdpijn

Hoewel er geen duidelijke oorzaak voor spanningshoofdpijn is, zijn er een aantal factoren die bijdragen aan het ontstaan van de hoofdpijn. Zo wordt er verondersteld dat er een hormonale factor meespeelt. Dit uit zich onder andere in de relatief hoge hoeveelheid vrouwen dat last van dit type hoofdpijn heeft. Daarnaast spelen fysieke en psychologische factoren een rol. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een lagere pijngrens of een hogere psychische gevoeligheid.

Hoofdpijn door stress

Stress wordt in de medische wereld gebruikt om een bepaalde fysieke spanning aan te duiden. In het dagelijkse gebruik schaart men ook een psychische gespannenheid onder stress. Deze twee vormen hebben met elkaar te maken. Vaak is de, al eerder genoemde, lichaamshouding van mensen met stress verkeerd. In het geval je stress ervaart, kan het zo zijn dat je verkrampt.  Verkramping is een onnodige, verhoogde spierspanning die tot verschillende klachten kan leiden. Daaronder vallen bijvoorbeeld hoofdpijn en nekpijn.

Behandeling van spanningshoofdpijn

Vaak volstaat paracetamol of ibuprofen om deze vorm van hoofdpijn te verlichten. Wanneer je hoofdpijn langer aanhoudt of regelmatig terugkomt, kan het zo zijn dat dit niet toereikend is. Het is dan verstandig om je spierspanning na te gaan. Uiteraard voornamelijk de spanning van de spieren in het hoofd en in en rond de nek. Het is de bedoeling dat je deze spieren ontspant.

Ontspanning van spier en geest

Er bestaat een groot aantal manieren om de spanning van je spieren te verminderen. Natuurlijk denk je dan aan massages of aan warme baden en douches. Iets minder bekend is je fysieke houding. Zowel wanneer je zit of staat als wanneer je ligt. Indien de spanning dusdanig ver gevorderd is dat je er zelf niet genoeg aan kunt doen, kun je contact zoeken met een arts of fysiotherapeut. Wanneer spanning in de spieren de oorzaak is van je hoofdpijn, kun je er natuurlijk ook op andere manieren voor zorgen dat je spieren soepel blijven. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging door middel van sport. Deze maatregelen werken vaak ook goed wanneer je ze preventief inzet.

Bij spierspanning door stress

Wanneer de spanning in je lichaam niet enkel het resultaat is van een verkeerde houding, maar ook van een ander soort oorzaak, is het raadzaam deze oorzaak van je hoofdpijn eveneens aan te pakken. Omdat stress vaak gepaard gaat met spanningen in de spieren, kan het bestrijden van stress ook de oorzaak van je spanningshoofdpijn wegnemen. De behandeling van stress kan een professioneel medische aangelegenheid zijn.

Behandeling bij stress

Stress kan tot allerlei fysieke klachten leiden. Vaak is het echter moeilijk de echte oorzaak van je klachten op te sporen. Dit komt omdat de klachten die je hebt zowel veroorzaakt als in stand gehouden kunnen worden door stress, en vervolgens op hun beurt weer voor stress kunnen zorgen. Wanneer deze combinatie van problemen ernstigere vormen aanneemt, en je er serieuze problemen van ondervindt in je dagelijkse bestaan, kan het zo zijn dat beide gelijktijdig behandeld worden. Vaak in de vorm van een combinatie van medicatie en psychologische ondersteuning.

Psychologische ondersteuning

In ernstige gevallen, hetgeen ook bij een combinatie van zware hoofdpijn en stress kan zijn, kun je behandeld worden door een arts en/of psycholoog. Medicijnen en psychologische behandeling kunnen dan gelijktijdig plaatsnemen. De medicatie dient ervoor je directe fysieke klachten weg te nemen, waardoor je je kunt richten op een betere beheersing van stress of van stressvolle situaties. Dit soort psychologische behandelingen kunnen ook los van medicatie uitgevoerd worden wanneer de pijn verdraagbaar is en de stress het voornaamste probleem oplevert.

Zelf iets doen?

Zover gaat het natuurlijk lang niet in alle gevallen. Indien je weet dat je last hebt van stress, je vaak gespannen bent in zowel fysiek als geestelijk opzicht en je het sterke vermoeden hebt dat dit je hoofdpijn veroorzaakt, maar hier nog geen grote problemen van ondervindt in je normale bestaan, kun je ook zelf proberen iets aan de stress te doen. In principe is stress niet veel anders dan een te grote hoeveelheid prikkels om binnen een bepaalde tijd te verwerken. Probeer stressvolle situaties daarom beheersbaarder te maken, of probeer juist jezelf te beheersen en minder hooi op je vork te nemen.

Aan de slag!

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door stress en vermoeidheid? Neem vandaag de eerste stap naar een ontspannen leven. Het boek 'Hollend voor je stress uit' heeft al veel mensen de juiste inzichten gegeven. De eCursus van Frank de Moei is daarnaast een regelrechte aanrader. De cursus is razend populair en heeft al veel mensen geholpen naar een ontspannen leven.

Online cursus: Nooit meer zorgen of stress
Boek: Hollend voor je stress uit

LAAT EEN REACTIE ACHTER