Stress symptomen

26
Stress symptomen

Stress symptomen (overspannen symptomen) zoals vermoeidheid kunnen zich in meer en mindere mate voordoen. Fysieke oorzaken voor stress symptomen zijn natuurlijk nooit uit te sluiten en zeker belangrijk om te onderzoeken. Wanneer je echter meerdere van deze stress symptomen herkent is het zeker verstandig om ook eens te onderzoeken of stress niet de oorzaak is. Deze lijst met stress symptomen is belangrijk om te bepalen of stress voor jouw een oorzaak kan zijn. Vergeet echter niet dat je niet bezig moet zijn met de symptomen. Deze symptomen worden allemaal veroorzaakt door chronische stress en zijn een voorbode om overspannen of burnout te raken. Je moet je dus richten op het verlagen van deze chronische stress. Wanneer dit lukt zullen alle onderstaande stress symptomen langzaam afnemen.

Een goede tip is ook om een overzicht te maken van de symptomen van stress waar je last van hebt. Deze kun je dan bijvoorbeeld elke week of elke dag een score geven tussen 1 en 5. Afhankelijk van hoeveel last je hebt van de stress symptomen. Zo kun je je stressniveau meetbaar maken en bepalen of het de goede kant op gaat, of dat je extra maatregelen moet nemen. Het zorgt er ook voor dat je op tijd ingrijpt en niet pas op het moment dat je niet anders meer kan zoals wanneer je al overspannen bent. Het is namelijk je lichaam die aangeeft dat je niet goed bezig bent en stress moet verminderen. Wanneer je lichaam dit doet, moet je dat zien als een laatste waarschuwing.

De stress symptomen zijn bij iedere persoon weer verschillend. Sommige mensen hebben meer last van de ‘psychische stress symptomen’ en bij andere zijn de gevolgen van stress meer van fysieke aard. Het lijkt erop dat je ‘zwakke  plekken’ het eerst aan de beurt zijn. Wanneer je dus in het verleden al snel last had bijvoorbeeld hoofdpijn of maagpijn zal dit symptoom bij overmatige stress als eerste tevoorschijn komen. Veel van de symptomen zijn overigens direct terug te voeren op een verhoogde spierspanning.

Psychische stress symptomen

De psychische symptomen zijn heel erg vervelend. Je hebt er namelijk heel veel last van, maar het is bijna niet uit te leggen aan je omgeving. Voor de onderzoekers zijn de hersenen een moeilijk gebied. Er is wel aangetoond dat de hormoonhuishouding en met name het hormoon cortisol volledig van slag is tijdens een burnout. Een belangrijk hormoon voor stabiliteit en optimisme is serotonine. Het is aangetoond dat de aanmaak van serotonine verminderd bij een lange periode van chronische stress. Daarnaast lijkt overprikkeling een belangrijk probleem. De hersenen worden overspoeld door informatie en gaan daardoor minder goed functioneren. Dit heeft diverse onvoorspelbaar klachten tot gevolg.

Lichamelijke stress symptomen

Lichamelijke symptomen zijn veel tastbaarder dan de psychische klachten. Door het beperkte bewustzijn worden lichamelijke symptomen bijna altijd eerst gekoppeld aan fysieke aandoeningen. De meeste mensen die in een burn-out belanden zijn al diverse malen voor onderzoeken naar het ziekenhuis geweest. Dat daar niets gevonden wordt maakt mensen vaak nog onzekerder. Een groot gedeelte van deze klachten lijkt te worden veroorzaakt door een toenemende spierspanning in het lichaam en een verkeerde manier van ademhalen. Daarnaast verzwakt chronische stress het immuunsysteem en in combinatie met slapeloosheid kan dit een desastreuze werking hebben op de lichamelijke conditie.

 Informatie video over stress symptomen

Bron: gezondheidsplein.nl

Aan de slag!

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door stress en vermoeidheid? Neem vandaag de eerste stap naar een ontspannen leven. Het boek 'Hollend voor je stress uit' heeft al veel mensen de juiste inzichten gegeven. De eCursus van Frank de Moei is daarnaast een regelrechte aanrader. De cursus is razend populair en heeft al veel mensen geholpen naar een ontspannen leven.

Online cursus: Nooit meer zorgen of stress
Boek: Hollend voor je stress uit

26 REACTIES

 1. Ik,heb tegenwoordig veel stressaanvallen dan neem ik een xanax op aanraden van mijn docter.ik,krijg een enorme pijnlijke druk op mijn borstkas en mijn kiesen doen pijn.is dit wel stress? Die xanax werkt na 15 min wel dat zij mijn docter als dat zo vlug helpt is het stress.of moet ik verder gaan.

  • Hoi Conny,
   Het kan idd stress zijn maar bv ook hyperventilatie. Is het kies- of kaakpijn? Dat kan soms ook duiden op hartproblemen. Ik zou toch nog ns naar je ha gaan zodat die je kan geruststellen of verder kan laten zoeken.
   Groetjes Annet

  • Hoi Conny, ik wil je niet bang maken maar die symptomen had ik ook: veel stress en ook andere klachten waaronder pijn in mijn bovenste kiezen. Ik heb het verwaarloosd met een hartinfarct als gevolg. Gelukkig na snel ingrijpen van mijn man is de schade aan mijn hartspier minimaal. Ik zou terug gaan naar je huisarts en een hartfilmpje laten maken en een fietstest doen. @ Geert: ik had ook pijn bij het slikken en van m’n “keelspieren” , pijn tussen de schouderbladen, pijn in m’n benen, opgejaagd gevoel en heel belangrijk denk ik: moeite met fietsen, het voelde alsof ik de trappers niet rond kon draaien, zo vermoeiend. En natuurlijk een paar keer druk op de borst. Mensen verwaarlozen deze klachten niet en ga naar de huisarts!

   • Hallo Mirjam, Ik heb al die symptomen maar mijn tong wordt soms ook nog zwaar erbij en een pijn achter bij mijn nek die straalt naar mijn voorhoofd.
    Ik ben naar de dokter geweest. Mijn resultaten waren goed geen hoge bloeddruk of andere afwijkingen. Maar dokter denkt dat ik richting hyperventilatie gaat. Moest wel voor de zekerheid hartfilmpje maken. Ga ik morgen doen. Maar ik schrok nu van je verhaal. Dit is erg. Zorg goed voor jezelf en dankje voor je verhaal

   • Ik ben het met Henk eens dat kalmeringstabletten niets oplossen, ze onderdrukken slechts. Wat wel werkt is de stress aanpakken of leren hoe je met een stressvolle situatie kunt omgaan. Als de nood echt hoog is kun je ze tijdelijk in zetten om de rust te vinden om de stress aan te kunnen pakken.

 2. Beste Conny,

  Het zou goed stress kunnen zijn. Ook in dat geval is het slim om het verder uit te zoeken en op zoek te gaan naar de oorzaak van je stress eventueel met behulp van professionals.
  Als niet-professional kan Ik je geen medisch advies geven.

 3. Ik heb last van chronische stress en heb zo”n beetje alle klachten zoals hierboven omschreven. Toch nog een vraag: hoort pijn bij het slikken en pijn van: ” spieren in de keel” daar ook bij?

 4. Ik heb zo”n beetje alle symptomen zoals hierboven beschreven. Toch een vraag, horen pijn bij het slikken en pijn van”spieren in de keel” daar ook bij? heel graag een antwoord, dank!

  • Beste Geert,

   Het zou me niets verbazen. Ik ben de meest vreemde klachten tegengekomen door spierspanning. Wellicht kun je bedenken of deze klachten minder worden in het weekend of tijdens een wat langere vakantie? Je kunt echter een fysieke oorzaak natuurlijk ook niet uitsluiten. Ik raad je daarom toch aan om naar de huisarts tegaan.

   • Ik heb ook allemaal van die vervelende klachten ,misselijk hoofdpijn maagpijn pijn op mijn borst,slap gevoel benen duizelig al veel onderzoeken gehad internist ,cardioloog neuroloog en alles was goed ,Nu ben ik op vakantie geweest en had ik helemaal nergens last van voelde me kiplekker ,nu ben ik een week thuis en beginnen de klachten weer ik snap er niks van .Terwijl ik een heerlijk leven heb en niks te klagen heb

  • Dat komt omdat je keel en hals spieren gespannen staan
   Daarna volgt een krop in de keel. Genaamd globus gevoel. Ken ook van maagzuur komen.

 5. Ik werk parttime bij een bedrijf waar het werk zwaar is, en ik slecht wordt behandeld. De werkdruk is hoog, begrip is er niet, en het moet alleen maar beter sneller en meer. Ik kan het niet meer aan. Thuis momenteel veel spanning door een partner waar het niet goed mee gaat. Zelf ben ik hondsmoe, continu verkouden en somber en heb ik nergens zin in. In plaats van lekker lezen op de bank kan ik uren gewoon zitten piekeren. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik heb gelukkig vanaf juni een andere baan, waar ik beter tot mijn recht kom. Maar nu voel ik me rot, en moet ik er zijnvoor mijn partner, terwijl mijn huidige werk mijn gezondheid en zelfvertrouwen afbreekt. Heb jij advies?

  • Beste Mer,

   Zeker aan jezelf denken op dit moment. Wanneer jij jezelf ten gronde richt kun je ook niet meer voor andere mensen klaarstaan. Kijk of je hulp kan krijgen. Wellicht van vrienden of familie? Een mogelijke oplossing voor het piekeren kan mindfulness zijn. Op internet is hier genoeg informatie over te vinden. Schroom ook niet om de hulp in te schakelen van een huisarts. Hij kan je eventueel verder verwijzen indien nodig.

   Sterkte met de situatie.

 6. Ik heb erg veel last van stress de laatste tijd en tegenwoordig merk ik dan mijn gewrichten veel vaker kraken… Kan het van de stress zijn dat dat op m’n gewrichten slaagt?

 7. Ik heb veel last van ochtend zweten en opboeren.heb al van alles geprobeerd.krijg nog een maag onderzoek.ik heb vorig jaar mijn dochter verloren aan kanker.ze was 32 jaar.de huisarts denkt dat het stess is die er nu uit komt om dat je nu tot rust komt.ik maak me nu bang .kun je daar stress door kt7jgen.

 8. Ik ben een moeder van 2 kinderen. De oudste is 6 de jongste 20 maanden, ik zit nu helaas al bijna een jaar thuis zoekend naar werk na dat mijn contract niet werd verlengd. En geen succes helaas. De laatste tijd merk ik dat ik steeds minder geduld heb voor de kinderen. En heb vaak hoofdpijn terwijl ik eigenlijk nooit last van hoofdpijn had. Ik ben moe, zit op tegen de huishoudelijke klussen. Erger me aan mezelf dat ik niet vooruit te branden ben. Het liefst zit ik de hele dag op de bank. Maar dan erger ik me weer aan mezelf. Ik heb slappe benen. Begon ineens last te krijgen van mijn knieen en schouder. Ben constant in mijn hoofd bezig met de planing of alles gedaan is en goed loopt. Wat nooit loopt zoals ik wil. Heb huilbuien. Is het dan raar dat je zelf denkt dat je je aansteld? Zoals iedereen denkt ben maar een huismoeder die heeft niet zoveel te doen.

  • Je zit tegen een burn-out aan als je die niet al hebt.
   Jonge kids em druk huishouden. Soms kan het ook teveel worden. Je moet echt gas terug geven anders ga je echt helemaal stuk en duurt het maanden voor je hier weer te boven bent. Ik spreek uit ervaring. Of ga naar de dokter en vertel je verhaal. Je stelt je echt niet aan. Luister naar je eigen lijf. Daar moet je nog heeeeel lang mee doen. Sterkte

  • Beste Yvonne,
   Veel van de klachten die je beschrijft zijn stressklachten. Het feit dat je negatiever denkt en somber wordt zegt voor mij dat je hier al een tijdje mee loopt. Dus nee, je stelt je niet aan. Stressklachten zijn niet alleen werk gerelateerd, er zijn vele gebeurtenissen en situaties die voor stress kunnen zorgen zelfs positieve. Veel mensen hebben last van stress zonder dat ze dit door hebben. Misschien dat dit artikel je verder kan helpen: https://n-balans.nl/ik-last-van-stress-zei-ze-terwijl-de-stress-door-haar-lijf-gierde/.

   Met vriendelijke groet,

   Nanda Noorlander

 9. Ik ben een jongen van 20 jaar. Ik werk op Schiphol bij het service management en heb sinds eind september klachten. Het begon met het voelen van mijn hart in mijn buik. Dit maakte mij enorm bang en de volgende klachten volgde:
  – kleine tintelingen en kleine ‘reflexjes(?)’ Rondom mijn gehele lichaam
  – sommige dagen extreme vermoeidheid na weinig inspanning
  – snel opgejaagd gevoel
  – angsten dat ik enge ziektes heb; ik denk soms dat ik MS heb maar de huisarts denkt dat dit niet het geval is
  – snel koud hebben / warm
  – gevoel dat ik een bejaarde ben in het lichaam van een 20-jarige
  – dunne ontlasting
  – enorme huil buien om kleine dingen
  – paniek/angstaanvallen
  – minder krachtige stem
  – gevoel van onbegrip en wanhopigheid dat ik een ziekte heb en deze niet herkent is
  – nare dromen

  Mijn vraag is: passen deze klachten bij stress/burn-out/depressie ?

  • Beste Akin,

   De klachten die je beschrijft kunnen inderdaad stressklachten zijn. Misschien dat bijgaand artikel met oefening je verder kan helpen. https://n-balans.nl/eenvoudig-in-10-minuten-rust/ Daarnaast is mijn advies om jouw stressniveau te onderzoeken en aan te pakken. Lukt dit niet alleen dan is mijn advies om deskundige hulp in te schakelen. Gezien je angst en paniek aanvallen zou ik op korte termijn daar actie op ondernemen.

   Sterkte. Nanda Noorlander

  • Ik heb precies dezelfde symptomen als die Akin hierboven beschrijft, vooral het angstige gevoel (mede voor ziektes), kortademig/benauwd en de laatste paar weken hartjloppingen, snelle hartslag, en de laatste drie dagen een heel moeilijk te omschrijven zeurende pijn/steken op sommige momenten in de onderbuik, waardoor ik het gevoel krijg dat ik de grote behoefte moet doen, maar dit telkens niet moet. Misschien dat dit laatste met een paar dagen verdwijnt…(voelt overigens niet als buikgriep/voedselvergiftiging).

   Ik ben 21 jaar en heb dus blijkbaar heel veel stress. Mede omdat ik vrij wat overgewicht heb (ik ben aan het afvallen), ben ik nog banger voor hartaandoeningen. Door de hartkloppingen die af en toe opspelen, schrik ik mijzelf een ongeluk. Ik ben er ook achter gekomen dat koffie dit alleen maar versterkt, dus daar ben ik mee gekapt

   Is het handig om hiermee naar de huisarts te gaan?

   Wat zijn hiervan de risico’s?

   Kan dit nu al leiden tot hartaandoeningen???

   Akin ik vroeg mij af hoe het nu bij jou gaat en of je enige tips hebt.

   Ik heb gelezen det stress heel slecht kan zijn voor je gezondheid. Nogmaals ik ben 21 jaar en ik wil niet de pijp uit of voor mijn 30e kampen met een hartinfarct.

 10. Ik heb deze klachten al 20 jaar en elke dag is een hel ik ben inmiddels 33 een kerel van 2 meter en maar voor 1 ding bang en dat zijn de onverklaarbare dingen die ik daadwerkelijk voel dag in dag uit in mijn lijf elk symptoon die ik overal lees voel ik meerdere male. Gecheckd op van alles en je snapt het er is niets aan de hand. Ik heb dagen dat mijn heele lichaam kippenvel heeft de heele dag door ! Zonder pauze. Spieren in me rug die continu trillen een schouder die inmiddels al 4 maanden brand ik ben kapot dag in dag uit deze ellende en er is niets te vinden

 11. ik zit al lang in een burn out en werd niet als burn out aanzien
  nu pas trug van de huisarts
  xanax mee en rust
  nu gaat gepaard met echt fysieke lasten
  maar mijn hoofd zeg doorgaan en het lijf zegt nee stop
  ik ben echt bang ergens en ook denk ik nu het ergste dat dit niet meer gaat goed komen
  ik ben alleenstaand mama en altijd moet ik er zijn
  druk kan ik niet meer hebben en veel verdriet omdat ik zo gefrustreerd ben nu
  ik kan alleen maar zeggen , ik hoop voor de mensen die erin zitten weer snel beter worden

 12. Hallo melanique spoolder hier ‘ ik heb al een paar weken last van hele erge buikpijn en misselijkheid en bijna geen eetlus hebben.. ben al paar x naar de dokter er voor gwst maar die zeggen dat het met stress te maken kan hebben ‘ maar heb helemaal geen stress op t moment ‘ zit alleen wel alle dagen thuis omdat ik geen werk heb ‘ en heb ook nog in een depressie gezeten vanwege de reden Door me’n verleden en dat ik zovaak alleen thuis was en ging ik heel veel piekeren!! Maar ik wil zo graag van dit probleem af ‘ ben er elke dag verdrietig over ‘ wil zo graag weer kunnen genieten!! Maar zo lukt dat niet als je maar iedere x je niet lekker voelt bah!! Vr gr melanique ‘ hoop dat iemand advies voor me heeft!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER