Trillend ooglid

0
Trillend ooglid

Last van een trillend ooglid of een trillend oog? Met een trilling in je lichaam doelen we doorgaans op een snelle, repetitieve beweging. Dit noemt men ook wel fasciculaties of spiertrillingen. Vaak gaat het dan om korte of kleine bewegingen. Het trillen van je lichaam, of van delen van je lichaam, is op zichzelf ongevaarlijk. Het is dan ook geen ziekte. Wel kan het trillen een tekenen zijn van een achterliggende oorzaak die aandacht vereist.

Trillend ooglid vervelend maar ongevaarlijk

Hoewel trillende spieren of trillende oogleden ongevaarlijk zijn, kun je het als storend ervaren. Zeker wanneer een het trillen langere tijd actief aanwezig is, kan het een behoorlijk irriterende uitwerking hebben. Het trillen komt vaak ook op vervelende plekken tot uiting, zoals in je handen of je oogleden.

Spanningsopbouw in je lichaam

Als je een specifieke handeling vaak en lang achter elkaar uitvoert kost dat energie. Tegelijkertijd kan het zo zijn dat je door die inspanning juist energie opslaat. Bijvoorbeeld als de inspanning die je doet krampachtig is. Spanning is dan ook niets anders dan opgesloten energie. Dit is wat je voelt als je spieren gespannen zijn, ze staan paraat om iets te doen zonder dat die spanning er werkelijk uit komt en zo opgelost kan worden. De spanning kan je als een vorm van onrust ervaren. Vaak is het trillen van lichaamsdelen een manier om overmatige spanning kwijt te raken.

Trillend ooglid door zenuwen

Wanneer je zenuwachtig bent, bouw je ook een spanning op in je lichaam. Dit gebeurt op een omgedraaide manier. Niet eerst in je lichaam en daarna in je bewustzijn, maar eerst in de gedachten aan wat je moet doen en hoe je dit zou moeten doen en vervolgens in een krampachtigheid in je spieren. De lichamelijke spanning, of stress, is dan het gevolg van een spanning tussen dat wat je moet doen en de door jouw besefte mogelijkheid dat dit eventueel niet goed zou kunnen gaan.

Trillen komt voor bij stress

De opgebouwde spanning kan zich in je lichaam nestelen en dit kan tot een onrustig, gespannen gevoel leiden. In dat geval kan je je energie niet kwijt en heb je moeite met ontspanning. Je kunt in zo’n situatie zo veel prikkels en signalen krijgen dat de spanning zich in je hersenen manifesteert en je je er vervolgens bewust van wordt. Op dat moment is er niet alleen sprake van stress in je spieren, of in de gedachten aan wat je zou moeten doen, maar ook van het soort stress dat we associëren met emoties en gevoelens. De gedachten die daar bij horen kunnen je gespannenheid in stand houden.

Stress, spanning in praktijk

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je erg op je trillende handen of ogen gaat focussen, misschien dat je zelfs vreest dat je handen of ogen in bepaalde situaties gaan trillen. Deze focus op de ongewenste trillingen kan de emotionele en lichamelijke spanning juist oproepen, waardoor de trilling daadwerkelijk plaats kan vinden. Ook kan het zo zijn dat je de spanning in je lichaam opbouwt door je steeds bezig te houden met dat wat er gaat komen, dat wat je in die situatie moet doen en het constante herhalen van die situatie in je gedachten. De zenuwachtigheid wordt dan langzaam steeds stressvoller.

Oorzaak van stress, oorzaak van trillen

Stress is niet de enige oorzaak van trillingen van je lichaam. Vaak is stress, de gespannenheid zelf, een verkramptheid die de symptomen van stress terug laat keren. Dat kan komen omdat je lichaam en hersenen actiever en gevoelig zijn en je meer gefocust bent op de symptomen. Dit proces treedt pas in werking wanneer je de symptomen al eens ervaren hebt. Trillingen in je lichaam kunnen in eerste instantie op een andere manier veroorzaakt zijn. Uiteraard kan het trillen van je oogleden dan een andere oorzaak hebben dan het trillen van je handen.

Trillend ooglid

Wanneer je ogenleden trillen komt dit vaak door een langdurige of intensieve inspanning van je ogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je langere tijd achter een computer of ander scherm zit, maar ook als je een lange autorit hebt gemaakt of veel hebt gelezen. Het gaat om gefocuste vormen van kijken die onvoldoende onderbroken worden door perioden van rust. Ook vermoeidheid kan een rol spelen bij een trillend ooglid

Trillende handen

Vaak wordt het trillen van je handen gekoppeld aan ernstigere ziekten, zoals Parkinson, of juist aan kleinere ongemakken als zenuwachtigheid. Ook wordt wel van beven gesproken in het geval dat de trillingen voorkomen in een situatie waarin je angstig bent. Wanneer het trillen verband houdt met angst en/of zenuwachtigheid, worden de trillingen zelf vaak veroorzaakt door spanning, of het ontladen van spanning.

Van spanning tot stress

Omdat trillingen van oogleden en/of handen vaak veroorzaakt worden door spanning, komt het relatief vaak voor dat deze spanning omslaat in een stresservaring. De onrust die je ervaart door het niet kwijt kunnen van je energie zorgt ervoor dat de energie die in je lichaam opgesloten zit als spanning niet ontladen kan worden. Dit gevoel van onrust kan een gevoel van onmacht worden. Je weet dan vaak niet meer hoe je de spanning kunt oplossen. Er is dan een overschot aan impulsen en signalen, maar een tekort aan manieren om de spanning kwijt te raken. Dit betekent vaak dat je moeite hebt om met die gespannen situatie om te gaan. Dat is precies wat we onder stress of een stresservaring verstaan.

De stress zorgt voor spanning

Als er eenmaal sprake is van stress zul je merken dat het ontspannen moeilijk is. Wanneer we nu over stress spreken, hebben we het zowel over de lichamelijke als geestelijke staat. De focus op de stressvolle situaties en de symptomen die daarbij komen kijken, zorgt er nu juist voor dat ontspannen nog moeilijker wordt. Zeker wanneer je het soort situatie waarin je de stresssymptomen vertoont aan ziet komen, of er op dat moment bewust van bent. Het zijn in dat geval de gedachten die voor onrust zorgen en de activiteit van hersenen en lichaam verhoogt. Dit is wederom een activiteit die voor energie zorgt die niet direct gebruikt wordt, maar wordt opgeslagen en dus mogelijk voor meer spanning en meer stress zorgt.

Aan de slag!

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door stress en vermoeidheid? Neem vandaag de eerste stap naar een ontspannen leven. Het boek 'Hollend voor je stress uit' heeft al veel mensen de juiste inzichten gegeven. De eCursus van Frank de Moei is daarnaast een regelrechte aanrader. De cursus is razend populair en heeft al veel mensen geholpen naar een ontspannen leven.

Online cursus: Nooit meer zorgen of stress
Boek: Hollend voor je stress uit

Kun je wat meer positieve energie en inspiratie gebruiken? Of zoek je een origineel cadeautje om iemand een hart onder de riem te steken? Geef (jezelf) dan een doosje zonneschijn kado! Want wie kan er nou niet wat positiviteit gebruiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER