Stress symptomen (overspannen symptomen) zoals vermoeidheid kunnen zich in meer en mindere mate voordoen. Fysieke oorzaken voor stress symptomen zijn natuurlijk nooit uit te sluiten en zeker belangrijk om te onderzoeken. Wanneer je echter meerdere van deze stress symptomen herkent is het zeker verstandig om ook eens te onderzoeken of stress niet de oorzaak is. Deze lijst met stress symptomen is belangrijk om te bepalen of stress voor jouw een oorzaak kan zijn. Vergeet echter niet dat je niet bezig moet zijn met de symptomen. Deze symptomen worden allemaal veroorzaakt door chronische stress en zijn een voorbode om overspannen of burnout te raken. Je moet je dus richten op het verlagen van deze chronische stress. Wanneer dit lukt zullen alle onderstaande stress symptomen langzaam afnemen.

Een goede tip is ook om een overzicht te maken van de symptomen van stress waar je last van hebt. Deze kun je dan bijvoorbeeld elke week of elke dag een score geven tussen 1 en 5. Afhankelijk van hoeveel last je hebt van de stress symptomen. Zo kun je je stressniveau meetbaar maken en bepalen of het de goede kant op gaat, of dat je extra maatregelen moet nemen. Het zorgt er ook voor dat je op tijd ingrijpt en niet pas op het moment dat je niet anders meer kan zoals wanneer je al overspannen bent. Het is namelijk je lichaam die aangeeft dat je niet goed bezig bent en stress moet verminderen. Wanneer je lichaam dit doet, moet je dat zien als een laatste waarschuwing.

De stress symptomen zijn bij iedere persoon weer verschillend. Sommige mensen hebben meer last van de ‘psychische stress symptomen’ en bij andere zijn de gevolgen van stress meer van fysieke aard. Het lijkt erop dat je ‘zwakke  plekken’ het eerst aan de beurt zijn. Wanneer je dus in het verleden al snel last had bijvoorbeeld hoofdpijn of maagpijn zal dit symptoom bij overmatige stress als eerste tevoorschijn komen. Veel van de symptomen zijn overigens direct terug te voeren op een verhoogde spierspanning.

Psychische stress symptomen

De psychische symptomen zijn heel erg vervelend. Je hebt er namelijk heel veel last van, maar het is bijna niet uit te leggen aan je omgeving. Voor de onderzoekers zijn de hersenen een moeilijk gebied. Er is wel aangetoond dat de hormoonhuishouding en met name het hormoon cortisol volledig van slag is tijdens een burnout.

Een mini-college van hoogleraar Erik Scherder over de werking van stress op je hersenen.


Een belangrijk hormoon voor stabiliteit en optimisme is serotonine. Het is aangetoond dat de aanmaak van serotonine verminderd bij een lange periode van chronische stress. Daarnaast lijkt overprikkeling een belangrijk probleem. De hersenen worden overspoeld door informatie en gaan daardoor minder goed functioneren. Dit heeft diverse onvoorspelbaar klachten tot gevolg.

Deze problemen komen vaak naar voren op het werk of op school. Je krijgt steeds meer moeite om een lange tekst te lezen of om op te letten tijdens een gesprek of een vergadering.

Dissociatie is een moeilijk uit te leggen klacht. Het is een mentaal beschermingsmechanisme waarbij de geest zich probeert af te sluiten van externe prikkels. Hierdoor lijkt het alsof je in een bubbel leeft of watten je hoofd hebt. Typisch een staat die je zult herkennen wanneer je hebt (gehad). Wanneer je deze staat van zijn nooit hebt meegemaakt is het moeilijk te begrijpen.

Bij deze klachten denken mensen vaak aan de direct zichtbare vormen van angst. Bij mensen met stress is echter in veel gevallen de sluimerende angst in het lijf het vervelends. Het zorgt voor angststoornissen en een verhoogde spierspanning. Wanneer er schaamte bij komt kijken kan dit een zeer isolerende werking hebben.

Geheugenverlies kan een direct gevolg zijn van stress. Door stress maakt het lichaam extra cortisol aan. Door de cortisol vermindert de activiteit in de de prefrontale cortex. Hierdoor werkt onder andere je geheugen minder goed. Het goede nieuws is dat dit wel weer snel hersteld wanneer de stress afneemt.

Door de stress en de toename van cortisol krimpt de hippocampus. Hierdoor raak je sneller overprikkelt en ben je vatbaarder voor negatieve gedachten.

Door de mentale problemen die stress met zich meebrengt kun je minder goed relativeren. Hierdoor kun je in een cirkel van gedachten belanden waarbij de gedachten ook vaak steeds negatiever worden.

 • Opgejaagd gevoel

Bij stress hoort automatisch een opgejaagd gevoel. Door de adrenaline en verhoogde hartslag is het echter moeilijk om rust te nemen. Wanneer je rust probeert te pakken kun je het effect vergelijken met een auto die je vanuit topsnelheid terugschakelt naar de 1e versnelling. Het gevoel daarbij is zeer onprettig en daardoor ben je geneigd om jezelf weer te activeren. Wanneer je de onrust echter even accepteert en kunt doorstaan zal het gevoel snel worden.

 • Nergens zin in

Het gevoel van overleven zorgt ervoor dat je geen energie en zin hebt om dingen te ondernemen. Je bent continu alle ballen in de lucht aan het houden. Energie en tijd om leuke en/of ontspannende zaken te ondernemen is er niet.

Stress is een grote veroorzaker van verslaving. Wanneer het niet lukt om op de natuurlijke manier te ontspannen grijpen veel mensen naar andere middelen. De grootste en meest geaccepteerde vorm is alcohol. Doordat het sociaal geaccepteerd is om een borrel te nemen ter ontspanning is het risico groot dat in tijden van stress het alcoholgebruik toeneemt en uit de hand loopt.

Door overprikkeling en een volledig gevoel van overbelasting functioneren de lichaamsfuncties niet goed meer. De hersenfuncties nemen af en een verward en duizelig gevoel kunnen het gevolg zijn.

 • Gevoelig voor prikkels

Door de overdoses aan stress krimpt de hippocampus. Hierdoor ben je minder goed in staat om prikkels te verwerken met een negatieve vicieuze cirkel tot gevolg.

Lichamelijke stress symptomen

Lichamelijke symptomen zijn veel tastbaarder dan de psychische klachten. Door het beperkte bewustzijn worden lichamelijke symptomen bijna altijd eerst gekoppeld aan fysieke aandoeningen. De meeste mensen die in een burn-out belanden zijn al diverse malen voor onderzoeken naar het ziekenhuis geweest. Dat daar niets gevonden wordt maakt mensen vaak nog onzekerder. Een groot gedeelte van deze klachten lijkt te worden veroorzaakt door een toenemende spierspanning in het lichaam en een verkeerde manier van ademhalen. Daarnaast verzwakt chronische stress het immuunsysteem en in combinatie met slapeloosheid kan dit een desastreuze werking hebben op de lichamelijke conditie.

Continu stress en geen tijd voor herstel. Het is een recept voor uitputting en vermoeidheid.

Stress maakt veel hormonen vrij. Cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat je lichaam op de toppen van zijn kunnen blijft functioneren. Tot rust komen is daardoor erg moeilijk en daardoor blijft zowel het lichaam als de geest ook vaak in de nacht op volle toeren werken.

 • Gevoel van uitputting

Aanhoudende vermoeidheid en gebrek aan herstel zal op lange termijn zorgen voor uitputting en wanhoop.

 • Pijn in de spieren (tintelingen/jeuk/spierspanning)

De vecht- en vluchtreactie veroorzaakt door stress zorgt ervoor dat je lichaam zich schrap zet. Wanneer de stress aanhoudt zal dit uiteindelijk ook zorgen voor spierproblemen.

 • Nek- en schouderpijn

De hierboven beschreven spierspanning en het gebrek aan ontspanning zorgt ook voor nek- en schouderpijn. Aangezien veel mensen stress ervaren op hun werkplek achter de computer komt deze vorm relatief veel voor.

De ademhaling bij stress zit vaak ‘in de borst’. Dit komt meestal doordat de buikspieren aangespannen worden. Wanneer dit het geval is en je ademt bewust naar de buik toe zul je een gevoel van ontspanning ervaren.

 • Snelle ademhaling/kortademigheid/benauwd

Door de buikspanning en de ademhaling vanuit de borst is de ademhaling erg inefficient. Hyperventilatie en andere zuurstofproblemen steken dan regelmatig de kop op.

Hoofdpijn bij stress noemen we ook wel spanningshoofdpijn. Deze wordt vaak veroorzaakt door verkramping in de nek, schouders of kaak. De exacte oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.

 • Beperkt zicht

Door stress zal je zicht in eerste instantie optimaal functioneren. Echter zal je door de stress minder knipperen en vocht produceren in de ogen. Veel mensen ervaren na een tijd onscherp of vaag zicht.

De oorzaak van oorsuizen is vaak onduidelijk. Wel is duidelijk dat mensen met stress vaker last hebben van deze vervelende aandoening. Dit symptoom kan een grote impact op iemand hebben en daarmee de stress verergeren.

Door de vecht- en vluchtreactie veroorzaakt door de stress staat de spijsvertering in het lichaam op een laag pitje met deze symptomen als mogelijke gevolgen.

Het hart reageert in sterke mate op stress. Het lichaam ervaart de stress als een gevaar en maakt zich klaar om te vluchten. Het hart zal hierbij proberen zoveel mogelijk zuurstof door het lichaam te pompen. Dit kan een merkbaar en beangstigend effect hebben.

 • Hoge bloeddruk

Een bijwerking in het immuunsysteem bij stress zorgt voor een hoge bloeddruk. Het verraderlijke aan een hoge bloeddruk is dat je dit niet (direct) merkt, maar dat het wel zeer schadelijk kan zijn voor je lichaam.

 • Koud/koorts

Door uitputting en alle andere schadelijke gevolgen van stress is je weerstand niet optimaal. Hierdoor zul je sneller ziek worden.

Een verkeerde manier van ademhalen en angst verhogen het risico op hyperventilatie.

 • Chronische hyperventilatie

Minder bekent en zichtbaar is chronische hyperventilatie. Dit is niet direct zichtbaar, maar kenmerkt zich door een continu versnelde ademhaling. Dit verhoogt de stress en put het lichaam uit met alle negatieve gevolgen van dien.

Doordat stress zorgt voor meer spanning in de spieren zullen deze langzaam overbelast en uitgeput raken. Overbelaste spieren hebben de neiging om te gaan trillen. Wanneer iemand angstig of zenuwachtig is neemt dit alleen maar toe.

Veelgestelde vragen

Hoe komt het dat ik fysieke klachten krijg van stress?

Niet alle klachten zijn direct te verklaren, maar de meeste klachten zijn het gevolg van een verhoogde spierspanning. Je lichaam spant zich bij stress aan en verkrampt. Dit zorgt voor overbelasting en pijn.

Waarom heb ik hier ineens last van?

Het lichaam is sterk en kan heel veel hebben. Wanneer de stress echter te lang duurt en de reserves opraken krijg je deze klachten. Waarschijnlijk is je stressniveau dus al maanden of zelfs jaren te hoog wanneer je deze klachten krijgt.

Waarom kan de dokter geen oorzaak vinden?

Veel mensen met stress gaan door een medische molen voor hun klachten. Het is altijd goed om dit te doen om dingen uit te sluiten. Wanneer de klachten echter veroorzaakt worden door stress kan men meestal geen directe oorzaak vinden. Wanneer zaken als stress en angst de klachten veroorzaken komt het meestal door spierspanning en spierverkramping. Deze zaken vallen niet op bij de reguliere onderzoeken.

Wat is de beste behandeling voor mijn fysieke klachten?

Het is altijd goed om een dokter te bezoeken. Een fysio of Body Stress Release therapeut kan vaak verlichting bieden voor de spierspanning. Het allerbelangrijkste is echter om de onderliggende oorzaak (stress) aan te pakken. Pak de oorzaak aan en niet de symptomen is het beste advies!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

 

--- Ik wil meer informatie ---


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

53 REACTIES

 1. Ik,heb tegenwoordig veel stressaanvallen dan neem ik een xanax op aanraden van mijn docter.ik,krijg een enorme pijnlijke druk op mijn borstkas en mijn kiesen doen pijn.is dit wel stress? Die xanax werkt na 15 min wel dat zij mijn docter als dat zo vlug helpt is het stress.of moet ik verder gaan.

  • Hoi Conny,
   Het kan idd stress zijn maar bv ook hyperventilatie. Is het kies- of kaakpijn? Dat kan soms ook duiden op hartproblemen. Ik zou toch nog ns naar je ha gaan zodat die je kan geruststellen of verder kan laten zoeken.
   Groetjes Annet

  • Hoi Conny, ik wil je niet bang maken maar die symptomen had ik ook: veel stress en ook andere klachten waaronder pijn in mijn bovenste kiezen. Ik heb het verwaarloosd met een hartinfarct als gevolg. Gelukkig na snel ingrijpen van mijn man is de schade aan mijn hartspier minimaal. Ik zou terug gaan naar je huisarts en een hartfilmpje laten maken en een fietstest doen. @ Geert: ik had ook pijn bij het slikken en van m’n “keelspieren” , pijn tussen de schouderbladen, pijn in m’n benen, opgejaagd gevoel en heel belangrijk denk ik: moeite met fietsen, het voelde alsof ik de trappers niet rond kon draaien, zo vermoeiend. En natuurlijk een paar keer druk op de borst. Mensen verwaarlozen deze klachten niet en ga naar de huisarts!

   • Hallo Mirjam, Ik heb al die symptomen maar mijn tong wordt soms ook nog zwaar erbij en een pijn achter bij mijn nek die straalt naar mijn voorhoofd.
    Ik ben naar de dokter geweest. Mijn resultaten waren goed geen hoge bloeddruk of andere afwijkingen. Maar dokter denkt dat ik richting hyperventilatie gaat. Moest wel voor de zekerheid hartfilmpje maken. Ga ik morgen doen. Maar ik schrok nu van je verhaal. Dit is erg. Zorg goed voor jezelf en dankje voor je verhaal

   • Ik ben het met Henk eens dat kalmeringstabletten niets oplossen, ze onderdrukken slechts. Wat wel werkt is de stress aanpakken of leren hoe je met een stressvolle situatie kunt omgaan. Als de nood echt hoog is kun je ze tijdelijk in zetten om de rust te vinden om de stress aan te kunnen pakken.

 2. Beste Conny,

  Het zou goed stress kunnen zijn. Ook in dat geval is het slim om het verder uit te zoeken en op zoek te gaan naar de oorzaak van je stress eventueel met behulp van professionals.
  Als niet-professional kan Ik je geen medisch advies geven.

 3. Ik heb last van chronische stress en heb zo”n beetje alle klachten zoals hierboven omschreven. Toch nog een vraag: hoort pijn bij het slikken en pijn van: ” spieren in de keel” daar ook bij?

 4. Ik heb zo”n beetje alle symptomen zoals hierboven beschreven. Toch een vraag, horen pijn bij het slikken en pijn van”spieren in de keel” daar ook bij? heel graag een antwoord, dank!

  • Beste Geert,

   Het zou me niets verbazen. Ik ben de meest vreemde klachten tegengekomen door spierspanning. Wellicht kun je bedenken of deze klachten minder worden in het weekend of tijdens een wat langere vakantie? Je kunt echter een fysieke oorzaak natuurlijk ook niet uitsluiten. Ik raad je daarom toch aan om naar de huisarts tegaan.

   • Ik heb ook allemaal van die vervelende klachten ,misselijk hoofdpijn maagpijn pijn op mijn borst,slap gevoel benen duizelig al veel onderzoeken gehad internist ,cardioloog neuroloog en alles was goed ,Nu ben ik op vakantie geweest en had ik helemaal nergens last van voelde me kiplekker ,nu ben ik een week thuis en beginnen de klachten weer ik snap er niks van .Terwijl ik een heerlijk leven heb en niks te klagen heb

    • Hoi patricia, Dat is nu ook mijn verhaal. 6 weken weg geweest 1x hoofdpijn gehad. En nu telkens misselijk gevoel enz… ik vroeg me af of ze jou hebben kunnen helpen met je klachten.

  • Dat komt omdat je keel en hals spieren gespannen staan
   Daarna volgt een krop in de keel. Genaamd globus gevoel. Ken ook van maagzuur komen.

 5. Ik werk parttime bij een bedrijf waar het werk zwaar is, en ik slecht wordt behandeld. De werkdruk is hoog, begrip is er niet, en het moet alleen maar beter sneller en meer. Ik kan het niet meer aan. Thuis momenteel veel spanning door een partner waar het niet goed mee gaat. Zelf ben ik hondsmoe, continu verkouden en somber en heb ik nergens zin in. In plaats van lekker lezen op de bank kan ik uren gewoon zitten piekeren. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik heb gelukkig vanaf juni een andere baan, waar ik beter tot mijn recht kom. Maar nu voel ik me rot, en moet ik er zijnvoor mijn partner, terwijl mijn huidige werk mijn gezondheid en zelfvertrouwen afbreekt. Heb jij advies?

  • Beste Mer,

   Zeker aan jezelf denken op dit moment. Wanneer jij jezelf ten gronde richt kun je ook niet meer voor andere mensen klaarstaan. Kijk of je hulp kan krijgen. Wellicht van vrienden of familie? Een mogelijke oplossing voor het piekeren kan mindfulness zijn. Op internet is hier genoeg informatie over te vinden. Schroom ook niet om de hulp in te schakelen van een huisarts. Hij kan je eventueel verder verwijzen indien nodig.

   Sterkte met de situatie.

 6. Ik heb erg veel last van stress de laatste tijd en tegenwoordig merk ik dan mijn gewrichten veel vaker kraken… Kan het van de stress zijn dat dat op m’n gewrichten slaagt?

 7. Ik heb veel last van ochtend zweten en opboeren.heb al van alles geprobeerd.krijg nog een maag onderzoek.ik heb vorig jaar mijn dochter verloren aan kanker.ze was 32 jaar.de huisarts denkt dat het stess is die er nu uit komt om dat je nu tot rust komt.ik maak me nu bang .kun je daar stress door kt7jgen.

  • Van een verlies kun je zeker stress krijgen. Vaak blijven mensen een tijdje doorrennen en op moment dat ze enigszins tot rust komen kom alle ‘ellende’ eruit. Geef dit de tijd en ruimte. Ziet het maar als iets goeds dat je lichaam en geest nu de tijd krijgen om alles ‘te verwerken’.

   Het is vergelijkbaar met mensen die zieken worden op moment dat ze vakantie hebben. De stress komt er pas uit als je het toelaat. Hoe langer je wacht hoe heftiger de symptomen.

 8. Ik ben een moeder van 2 kinderen. De oudste is 6 de jongste 20 maanden, ik zit nu helaas al bijna een jaar thuis zoekend naar werk na dat mijn contract niet werd verlengd. En geen succes helaas. De laatste tijd merk ik dat ik steeds minder geduld heb voor de kinderen. En heb vaak hoofdpijn terwijl ik eigenlijk nooit last van hoofdpijn had. Ik ben moe, zit op tegen de huishoudelijke klussen. Erger me aan mezelf dat ik niet vooruit te branden ben. Het liefst zit ik de hele dag op de bank. Maar dan erger ik me weer aan mezelf. Ik heb slappe benen. Begon ineens last te krijgen van mijn knieen en schouder. Ben constant in mijn hoofd bezig met de planing of alles gedaan is en goed loopt. Wat nooit loopt zoals ik wil. Heb huilbuien. Is het dan raar dat je zelf denkt dat je je aansteld? Zoals iedereen denkt ben maar een huismoeder die heeft niet zoveel te doen.

  • Je zit tegen een burn-out aan als je die niet al hebt.
   Jonge kids em druk huishouden. Soms kan het ook teveel worden. Je moet echt gas terug geven anders ga je echt helemaal stuk en duurt het maanden voor je hier weer te boven bent. Ik spreek uit ervaring. Of ga naar de dokter en vertel je verhaal. Je stelt je echt niet aan. Luister naar je eigen lijf. Daar moet je nog heeeeel lang mee doen. Sterkte

  • Beste Yvonne,
   Veel van de klachten die je beschrijft zijn stressklachten. Het feit dat je negatiever denkt en somber wordt zegt voor mij dat je hier al een tijdje mee loopt. Dus nee, je stelt je niet aan. Stressklachten zijn niet alleen werk gerelateerd, er zijn vele gebeurtenissen en situaties die voor stress kunnen zorgen zelfs positieve. Veel mensen hebben last van stress zonder dat ze dit door hebben. Misschien dat dit artikel je verder kan helpen: https://n-balans.nl/ik-last-van-stress-zei-ze-terwijl-de-stress-door-haar-lijf-gierde/.

   Met vriendelijke groet,

   Nanda Noorlander

 9. Ik ben een jongen van 20 jaar. Ik werk op Schiphol bij het service management en heb sinds eind september klachten. Het begon met het voelen van mijn hart in mijn buik. Dit maakte mij enorm bang en de volgende klachten volgde:
  – kleine tintelingen en kleine ‘reflexjes(?)’ Rondom mijn gehele lichaam
  – sommige dagen extreme vermoeidheid na weinig inspanning
  – snel opgejaagd gevoel
  – angsten dat ik enge ziektes heb; ik denk soms dat ik MS heb maar de huisarts denkt dat dit niet het geval is
  – snel koud hebben / warm
  – gevoel dat ik een bejaarde ben in het lichaam van een 20-jarige
  – dunne ontlasting
  – enorme huil buien om kleine dingen
  – paniek/angstaanvallen
  – minder krachtige stem
  – gevoel van onbegrip en wanhopigheid dat ik een ziekte heb en deze niet herkent is
  – nare dromen

  Mijn vraag is: passen deze klachten bij stress/burn-out/depressie ?

  • Beste Akin,

   De klachten die je beschrijft kunnen inderdaad stressklachten zijn. Misschien dat bijgaand artikel met oefening je verder kan helpen. https://n-balans.nl/eenvoudig-in-10-minuten-rust/ Daarnaast is mijn advies om jouw stressniveau te onderzoeken en aan te pakken. Lukt dit niet alleen dan is mijn advies om deskundige hulp in te schakelen. Gezien je angst en paniek aanvallen zou ik op korte termijn daar actie op ondernemen.

   Sterkte. Nanda Noorlander

   • Ik heb net dezelfde symptomen..ik ben 28 en heb alles wat mijn hartje begeerd.mooie dochter, goed werk, leuke familie n vrienden. Maar na mijn oma haar hartoperatie n relatieproblemen in october heb ik altyd iets.eerst dacht ik dat ik een hartinfarct ging krijgen,erna had ik gevoel dat ik stikte(zenuwen in mijn keel). At niets meer. Erna hoofdpijn en geen slaap vatten en heel tijd piekeren. Ik ben half time gaan werken n ging weer meer opstap en nu had ik 2 jobs en ben terug hervallen. Geen slaap,spierpijnen en angst voor de dood, voor alles eigelijk. Ik was iemand die nooit buiten ging zonder zich op te maken.. was een hobby voor mij me schminken, haren doen en nu is het een marteling. Mijn oma heeft operatie overleefd n met mijn ex vriend komt het mss ooit nog goed. Maar het heeft me uitgeput en nu draag ik er de gevolgen van en vraag me af wordt ik ooit nog de oude ik? Ik wens dit gevoel niemand toe.ik voel mij 82 ipv 28 jaar soms.

  • Ik heb precies dezelfde symptomen als die Akin hierboven beschrijft, vooral het angstige gevoel (mede voor ziektes), kortademig/benauwd en de laatste paar weken hartjloppingen, snelle hartslag, en de laatste drie dagen een heel moeilijk te omschrijven zeurende pijn/steken op sommige momenten in de onderbuik, waardoor ik het gevoel krijg dat ik de grote behoefte moet doen, maar dit telkens niet moet. Misschien dat dit laatste met een paar dagen verdwijnt…(voelt overigens niet als buikgriep/voedselvergiftiging).

   Ik ben 21 jaar en heb dus blijkbaar heel veel stress. Mede omdat ik vrij wat overgewicht heb (ik ben aan het afvallen), ben ik nog banger voor hartaandoeningen. Door de hartkloppingen die af en toe opspelen, schrik ik mijzelf een ongeluk. Ik ben er ook achter gekomen dat koffie dit alleen maar versterkt, dus daar ben ik mee gekapt

   Is het handig om hiermee naar de huisarts te gaan?

   Wat zijn hiervan de risico’s?

   Kan dit nu al leiden tot hartaandoeningen???

   Akin ik vroeg mij af hoe het nu bij jou gaat en of je enige tips hebt.

   Ik heb gelezen det stress heel slecht kan zijn voor je gezondheid. Nogmaals ik ben 21 jaar en ik wil niet de pijp uit of voor mijn 30e kampen met een hartinfarct.

   • Beste Tom, stress is inderdaad niet goed voor je gezondheid. Het is echter niet zo dat je er direct een hartaanval van krijgt of iets dergelijks. Wanneer je je zorgen maakt over je hartkloppingen kun je langs de huisarts gaan. Die kan je geruststellen of eventueel doorsturen voor extra onderzoek.

    In tijden van stress is het verstandig om het gebruik van koffie en cafeïnehoudende dranken te beperken. cafëine zorgt voor stress en een tijdelijk snellere hartslag.

    Wellicht is het verstandig tijdelijk wat psychologische hulp te zoeken, zodat je je wat minder zorgen gaat maken. Het lijkt erop dat je stress vooral komt doordat je zelf bang bent voor je gezondheid.

 10. Ik heb deze klachten al 20 jaar en elke dag is een hel ik ben inmiddels 33 een kerel van 2 meter en maar voor 1 ding bang en dat zijn de onverklaarbare dingen die ik daadwerkelijk voel dag in dag uit in mijn lijf elk symptoon die ik overal lees voel ik meerdere male. Gecheckd op van alles en je snapt het er is niets aan de hand. Ik heb dagen dat mijn heele lichaam kippenvel heeft de heele dag door ! Zonder pauze. Spieren in me rug die continu trillen een schouder die inmiddels al 4 maanden brand ik ben kapot dag in dag uit deze ellende en er is niets te vinden

  • Hi Patrick. In jouw situatie zou ik echt eens ‘Body Stress Release’ proberen. Een hoge spierspanning kan veel klachten veroorzaken en deze vorm van therapie is heel effectief in het verlagen van spierspanning.

 11. ik zit al lang in een burn out en werd niet als burn out aanzien
  nu pas trug van de huisarts
  xanax mee en rust
  nu gaat gepaard met echt fysieke lasten
  maar mijn hoofd zeg doorgaan en het lijf zegt nee stop
  ik ben echt bang ergens en ook denk ik nu het ergste dat dit niet meer gaat goed komen
  ik ben alleenstaand mama en altijd moet ik er zijn
  druk kan ik niet meer hebben en veel verdriet omdat ik zo gefrustreerd ben nu
  ik kan alleen maar zeggen , ik hoop voor de mensen die erin zitten weer snel beter worden

 12. Hallo melanique spoolder hier ‘ ik heb al een paar weken last van hele erge buikpijn en misselijkheid en bijna geen eetlus hebben.. ben al paar x naar de dokter er voor gwst maar die zeggen dat het met stress te maken kan hebben ‘ maar heb helemaal geen stress op t moment ‘ zit alleen wel alle dagen thuis omdat ik geen werk heb ‘ en heb ook nog in een depressie gezeten vanwege de reden Door me’n verleden en dat ik zovaak alleen thuis was en ging ik heel veel piekeren!! Maar ik wil zo graag van dit probleem af ‘ ben er elke dag verdrietig over ‘ wil zo graag weer kunnen genieten!! Maar zo lukt dat niet als je maar iedere x je niet lekker voelt bah!! Vr gr melanique ‘ hoop dat iemand advies voor me heeft!!

  • Beste Melanique. Je klinkt als iemand die erg in haar hoofd leeft. Veel piekeren en malen. Dit kan voor veel stress zorgen ook al zit je veel thuis. Mindfulness is heel effectief in dit soort zaken. Als je wilt kunnen wij je verder helpen. Zelf een online mindfulness cursus behoort tot de mogelijkheden.

 13. Hallo, ik heb de laatste weken enorm veel last van pijn op de borst en hartkloppingen ook voel ik me licht in het hoofd, ik ben naar de dokter geweest en hij zij dat mijn hart normaal was maar dat mijn bloeddruk iets te hoog was. Hij schreef me beta blokkers voor om mijn bloeddruk te verlagen. Na een maand lang heb ik nog steeds dezelfde klachten. Heeft dit te maken met stress?

 14. hallo, juliana hier ik heb al 2 maanden last van slaaploosheid,hardkloppingen,benauwdheidgevoel,hyperventilatie,tintelingen en gevoel van uitputtingen ik zou graag willen weten hoe het komt en wat ik eraan kan doen hoop dat iemand advies voor me heeft.

  • Ik zou met deze klachten sowieso adviseren om langs de huisarts te gaan. Wanneer het stress is kunnen mindfulness of body stress release goed helpen. Wellicht is het goed om even vrij te nemen of een tijdje rustig aan te doen indien mogelijk. Succes!

 15. Ik voel me sinds een zware bevalling rare heel vermoeid ogen die niet lang open blijven hartkloppingen als ik sta of beetje loop en kippenvel of jeuk waar kan niet bij kan je kan toch zeg maar niet vinden. Vaak maagpijn leeg gevoel in de maagstreek en darmen rommelen dan weer diaree achtig dan obstipatie. Ook heel koud tot aan de botten dat niet weg te krijgen is. Dan weer sommige momenten heel warm en heb angst omdat ik me zorgen maakt maar de artsen kunnen niks vinden. Voel me eenzaam misschien toch hyperventilatie heb ik in verleden gehad toen studeerde sinds twee jaar woon ik in zaandam en ken hier niet iemand behalve m’n man zoontje en huisarts. Mis m’n familie.

 16. Hoi hoi ,ik heb sinds een paar weken last vanbevend gevoel in mijn lichaam,heb ook een zwak gevoel in de benen,heb ook last van mn nek en boven armen heb mn hele leven(ben 54 jaar)al last van stres,rotjeugd rothuwelijk dus kortom altijd stres,zou ik een burnout kunnen hebben?

 17. Hoi, 6 weken geleden werd ik voor het slapengaan ineens draaiduizelig en tegelijkertijd begon mijn linkerarm te tintelen. Sindsdien heb ik af en toe tintelingen (moeilijk uit te leggen) in mijn been en armen en een apart gevoel op het topje van mijn neus. Daarnaast ben ik moe en is mijn oor soms dicht (zoals je in het vliegtuig altijd hebt) en heb ik hoofdpijn. Kan dit van stress komen? Vanaf de zomer al druk in de weer met mijn moeder die ongeneselijk ziek is. Voor mijn gevoel had ik nergens last van en ging het goed met mij.

 18. Hallo, vandaag kreeg ik voor het eerst een enorme druk op mijn borst en pijn en tintelingen in mijn arm. Het voelde alsof alles samen werd getrokken. Een soort heftige spierpijn. Direct naar spoedeisende hulp. Daar hebben ze hartaanval, hartinfarct en longembolie uitsloten. Echter de klachten gingen niet weg. Ze weten niet wat het is en ze hebben me naar huis gestuurd. Ik zit nu thuis met een hoofdpijn. Ik heb het ene moment heel erg warm en daarna ijs en ijskoud. Mijn lichaam voelt ook koud aan. Handen en voeten zweten. Lichte verhoging.
  Wat kan het zijn?

 19. Ik loop al langere tijd rond met verschillende lichamelijke klachten die vooral naar voren komen in het weekend en vakanties. Druk op de borst, gespannen gevoel rond ribben. Hiervoor al meerdere keren bij huisarts geweest. Hier is niets uitgekomen. Kunnen spanningsklachten zijn. Ik ben bekend met chronische hyperventilatie.
  Als ik aan het werk ben heb ik nergens last van. Nu heb ik weer vakantie en de klachten zijn er weer.
  Ook ben ik erg moe op dit moment.
  De afgelopen weken heel bewust rustmomenten ingebouwd, pauze genomen, tijd voor mezelf ingepland etc.
  Iemand tips voor mij? Zit ik tegen een burn-out aan?

 20. ik heb ook last van mijn nek en spieren en koude rillinge slaap heel vil en eet heel vil pijn in mijn maag en hoofpijn.en ik voel een griep gevoel en somber en dan weer lachen of huilen mijn hardtslag is wel goedt geen last van hardtklopingen heb een rustige hartslag.ben wel mijn vader en goeie vriendt kwijdt geraakt in een korte tijdt.ik ben zelf 17 jaar zwaar alcolist geweest ik drink nu bijna al een jaar niet meer ik heb wel in 2011 hardtritmisstoornise gehadt bijna 11 maande last van gehadt.foto late maaken in het vlietlandt ziekenhuis mijn hardt was goedt.ik kom zelf uit Schiedam.ik ben niet zo goedt in schrijfen ben daar nog voor aan het leren.ik wens jullie allemaal vil beteschap.groetjes jose

 21. Hallo Ronald/ iemand anders met ervaring

  Sinds vorig jaar december last van slapeloosheid door jaren lange stress (onderdrukken eigen emoties, hard werken en geen rust nemen, ook geen plezier beleven).Kreeg opeens harde opgezette buik en ontlastingspatroon veranderde. Ook opboeren, etc. Dacht eerst aan iets ernstigs, maar bleek uiting van stress.
  Sinds die tijd slaap ik opeens slecht. Op aanraden van huisarts mirtazapine gaan slikken om toch mijn nodige uren te krijgen ,s nachts, anders slaap ik gewoon niet. Nadeel is dat mirtazapine je ook suffig overdag maakt.
  Voordeel is dat je het langere tijd mag gebruiken en het nauwelijks verslavend is. Ik heb nu ook hulp van psychosomatisch therapeute en psychologe, maar er verandert nog niet veel. Ga over een halve maand naar het slaapcentrum, want loop inmiddels al zeker 7 maanden met klachten. Vermoed dat ik tegen burnout aanzit, gezien overprikkeling (kan opeens soms slecht tegen geluid, lawaai en fel licht).Wil meer gaan bewegen voor meer ontspannig(zwemmen, kalm trimmen, etc). Voel me best klote, maar moet verder.
  Mijn vraag is heb moeite om met deze stresssymptomen om te gaan(niet goed kunnen slapen, overprikkeling soms, etc.) Ken jij een goed slaapmiddel zonder bijwerkingen die even effectief is als mirtzazapine of nog beter, hoe kan ik vergoeding krijgen voor hulp van een burnoutcoach als ik in de bijstand zit en komt het weer goed met de juiste hulp. Ik ben soms best radeloos nu het zo,n chaos in mijn hoofd is soms en dan met de bijwerkingen van de mirtazapine. Wil niet dat het escaleert op den duur, want dit is niet eeuwig vol te houden. Ik stel mij niet aan.

  • Beste Arjen,

   Ik kan je geen advies geven over medicatie. Wat bijvoorbeeld wel een optie is, is dat de huisarts je doorstuurt naar de GGZ. Bij de GGZ kunnen psychologen je ook helpen met therapieën. Deze worden dan vergoed.

 22. Hoi, ik ben een jonge vrouw van bijna 50. Sinds een jaar gestopt met roken na een zorgelijke periode tijdens het ziek-en sterfbed van mijn vader. Waarschijnlijk zit ik ook in de overgang, want sinds ik met roken gestopt ben heb ik allerlei zeer vervelende symptomen. Menstrueer al meer dan 1 jaar niet meer. Mega veel stress gevoel, de gehele dag een grote bal van zenuwen in mijn buik, die uitstralen naar mijn vingers en tenen. Eigenlijk is mijn leventje goed op orde, maar genieten kan ik moeilijk. Kan wel janken…ik voel me zo verschrikkelijk rot. Trillingen, hartkloppingen. Mijn spieren zijn (bijna) de gehele dag gespannen, kan slecht slapen. Kom ook kilo’s aan! De HA zegt dat ik maar even moet googlen om te zien of ik iets kan krijgen voor de overgang. Famosan gehaald, helpt niet. Valeriaan, valdi-spert en nu bional nervovit gehaald….afwachten nu! Ik ben het zo zat, zie het vaak niet meer zitten. Reageer ook soms vreemd op mensen in mijn omgeving. Vergeet dingen, slechte concentratie enz. Herken mezelf niet meer, spontaniteit zoals ik die altijd had is ver te zoeken. Er is ook zo weinig begrip van de omgeving!

 23. Hallo allemaal
  Ik ben sinds januari 2017 onderzocht op allerlei zaken. Klachten zijn:
  Duizelig
  Spierzwakte benen en armen
  Kortademig
  Kort lontje
  Doof gevoel lichaam
  Verlaagd libido
  Darmproblemen
  Moeilijk lopen. Dronkemansgang
  Nu toch wel enigszins deprie door alle onderzoeken

  Bloed is altijd goed, maag darm lever onderzoeken prima, buik echo prima, longfotos prima, en toch zo beroerd en slap als een vaatdoek.

  Wel veel stress gehad en nog aanwezig.
  Mijn vraag is, kan stress bijvoorbeeld me klachten uitlokken?
  Heeft iemand misschien nog een goed idee waar ik iets mee kan, ik ben altijd een gezonde vent geweest met weinig ziekte maar nu is het alsof alles tegelijk komt.

  Groetjes Marcel

 24. Hoi,

  Herkenbaar wat ik hier lees.
  Ik werk voor mezelf, werk is eigenlijk t liefste waar ik me mee bezig houdt. Verschillende werkzaamheden, geen dag is t zelfde en de tijden varieren ook ontzettend. Tijdens het druk zijn ook in de familie ook wat problemen, zus verbreekt het contact, vader ziekenhuis bezoekjes wat uiteindelijk toch goed uitpakte gelukkig maar wel spannend, me verantwoordelijk voelen voor mijn ouders, beste vriendin krijgt kanker. Ik krijg t gevoel grip te verliezen. Erg kort lontje. Sociale contacten neem ik geen tijd meer voor. Achterdochtig. Last van spier onder schouderblad, heup, tintelende kaak, kracht verlies, hyperventileren…
  Naar de dokter geweest en vertelde me dat ik misschien wat uit balans ben en wat rustiger aan moet doen.. bloedprikken, was in orde.. en doorverwezen naar praktijk ondersteuner.. daar heel mn verhaal gedaan, doorverwezen naar een ademhalings oefentherapie.. daar een keer of tien geweest en met de oefeningen die me t beste passen blijven oefenen. Nu nog steeds angstig en nog niet aan t werk, erg last van mn spieren.. ik weet niet goed hoe verder en vraag me af of ik nog wel beter wordt?? Het frustreeerd me dat t allemaal zo langzaam gaat.

 25. Hallo,
  Ik heb nu bijna een jaar klachten van allerlei dingen.
  Ben hier voor al vaak naar de dokter/ziekenhuis voor geweest omdat het echt ondragelijk wordt.
  Klachten zoals; ( die komen en gaan )
  Misselijkheid, gevoelig aan geuren, draaien, gevoel dat ik suiker te kort heb maar het niet hebben, zweten, tintelingen in mijn gezicht, bibberen, gevoelig aan prikkels, veel druk op mijn ogen/hoofdpijn, vaak hyperventileren , paniekaanvallen,..
  Heb hiervoor al vanalles geprobeerd qua medicatie/onderzoeken .. Maar geraak hier niet vanaf.
  Mijn sociaal leven is ook alles behalve ( nieuwe plaatsen -> stress )

  • Beste Adriana,

   Ik zie dat dit bericht van Maart is. Hoe is het nu met je?

   Ik herken mijzelf heel erg in jou verhaal! Ik heb eigenlijk al sinds mijn jeugd klachten( ik ben nu 40) van angst met alle andere stress symptomen (duizelig, depersonalisatie, angstaanvallen,extreem gevoelig voor prikkels,benauwd, pijn op de borst, het gevoel dat ik de hele dag bibber van binnen etc etc.) .

   Soms heb ik er jaren geen last van maar nu is het weer zover. Het duurt nu ook veel langer dan de vorige keren. Ik heb nu alweer bijna een jaar klachten.

   Je gaat op zoek naar allerlei dingen. Wat mij verlichting geeft is meditatie. Dit klonk altijd heel zweverig voor mij maar het werkt echt! Ik hoop dat dit op de lange termijn mij meer rust in mijn hoofd geeft en ik uiteindelijk de angst en stress de baas word!

   gr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here