Ruim 10% van de mensen heeft weleens last van een bepaalde vorm van tinnitus. Veel van deze mensen horen een irritante pieptoon na een feest met te harde muziek. Dit heet ‘disco-tinnitus’, een vorm van tinnitus.

In deze blog lees je alles over tinnitus. Eerst leggen we uit wat tinnitus precies is en welke verschillende vormen er zijn. Vervolgens bespreken we de mogelijke oorzaken van tinnitus en in welke mate stress van invloed kan zijn. Tot slot benoemen we mogelijke behandelingen om tinnitus te genezen of om er mee te leren leven.

Wat is tinnitus?

Wanneer je geluid hoort in een ruimte waar geen geluid is, noemt men dat in de medische wereld Tinnitus Aurium. ‘Tinnire’ betekent in het Latijns bellen of rinkelen en ‘aurus’ betekent oren. In de volksmond wordt vaak gesproken over oorsuizen.

Bij tinnitus hoeft er geen sprake te zijn van geluid dat je hoort. De waarneming komt vanuit de hersenen. Dit wil niet zeggen dat het geluid dat je hoort het resultaat is van waan of hallucinatie. Meestal zit het probleem in je hersenen of je gehoorzenuw. Wanneer je alleen zo nu en dan last hebt van tinnitus is dit geen bedreiging voor je gezondheid. Echter, als je op regelmatige basis of in sterke mate last hebt van tinnitus, kan dat irriteren en zelfs tot serieuze complicaties leiden.

Vormen van tinnitus geluiden

Tinnitus komt in veel verschillende vormen voor. Grofweg onderscheiden we twee vormen van tinnitus geluiden:

 • de objectieve vorm. Bij deze vorm is er een daadwerkelijke geluidsbron rondom het gehoorkanaal, zoals een spastische trilling of luchtwervingen. Een arts kan dit waarnemen bij onderzoek.
 • de subjectieve vorm. Hier hoor je alleen zelf het geluid en in zit het probleem in de hersenen. Een arts kan deze vorm van tinnitus niet waarnemen bij onderzoek.

Gehoorverlies als mogelijke complicatie bij tinnitus

Suizingen in het oor gaan vaak samen met gehoorverlies. Meestal ben je je hier niet van bewust. Wanneer je gehoorbeschadiging oploopt door een (te) langdurige blootstelling aan (te) hevige geluidstrillingen, is het vaak zo dat je haarcellen beschadigen. Deze haarcellen zorgen normaal voor de omzetting van geluidstrillingen in elektrische signalen. Je hersenen vertalen deze signalen vervolgens naar geluid.

Bij beschadiging van je haarcellen kunnen de elektrische signalen dermate veranderen, dat dit tot tinnitus kan leiden. Door je beperkte hoorvermogen, hoor je minder omgevingsgeluid en worden oorsuizingen juist hoorbaar.

Geluidstrilling
Doorsturen van elektrische signalen

Oorzaken tinnitus

Er zijn meerdere oorzaken te noemen voor tinnitus. We hebben hieronder de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet:

 • oorinfectie
 • oorontsteking
 • afwijking aan het binnenoor
 • een prop oorsmeer
 • bijwerkingen medicijnen
 • stofwisselingsziekte
 • harde en langdurige geluiden
 • stress (hoge bloeddruk)
 • ziekte van Ménière
 • erfelijke factoren

Stress en tinnitus

Zoals hierboven genoemd, kan stress een oorzaak zijn voor tinnitus. Hieronder lichten we de rol van stress verder toe.

Stress als indirecte oorzaak

Een van de bovengenoemde oorzaken van tinnitus is een te hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk wordt vaak weer veroorzaakt door een hoge mate van stress. Zo is stress dus ook een (indirecte) veroorzaker van tinnitus.

Stress als gevolg van tinnitus

De ernst van tinnitus hangt af van hoe je met tinnitus omgaat. In sommige gevallen is niets doen een oplossing, zolang je het geluid niet als irritant ervaart. Zodra dit wel het geval is, kunnen je irritaties leiden tot het ervaren van stress. Door de stress word je extra prikkelbaar, wat de tinnitus vervolgens weer verergert.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten hoe je je stress kunt verminderen of vermijden. Lees meer hoe je het beste met stress kunt omgaan in de online cursus tegen stress.

Oplossingen: genezing van tinnitus

Vaak is de oorzaak van tinnitus moeilijk te achterhalen. Als de oorzaak wel duidelijk is, kun je tinnitus verhelpen door de oorzaak aan te pakken. In sommige gevallen zijn simpele handelingen zoals het verwijderen van teveel oorsmeer al genoeg. In andere gevallen is de oorzaak complexer. Hieronder geven we mogelijke oplossingen om van tinnitus te genezen.

1. Geef tinnitus geen aandacht

Probeer je aandacht niet op tinnitus te vestigen. Na verloop van tijd wen je aan de lichte oorsuizingen en valt de tinnitus je niet meer op. Je hersenen zijn namelijk in staat om geluiden naar de achtergrond te verdringen. Neem bijvoorbeeld je eigen ademhaling: dit valt je ook niet meer op. Wanneer je oorsuizingen te hevig zijn, zal het lastig worden deze te negeren. Psychologische ondersteuning kan in dat geval helpen bij het omgaan met tinnitus.

2. Ontspan je

Probeer de irritatie en stress weg te nemen door je te ontspannen. Muziek kan hierbij helpen, omdat je oorsuizingen worden overstemd. Een andere manier van ontspannen is het ondernemen van leuke activiteiten, waarbij je veel wordt afgeleid. Lees verder over andere mogelijke ontspanningsoefeningen.

3. Bezoek een KNO-arts of Audiologisch Centrum

Als de tinnitus niet van tijdelijke aard is, kan de KNO-arts (Keel, Neus, Oor) onderzoeken of de tinnitus medisch behandeld kan worden. Mocht dit niet zo zijn, dan kan de KNO-arts je doorverwijzen naar het Audiologisch Centrum waar je verder kan worden behandeld.

4. Gebruik een hoortoestel

Een andere mogelijke oplossing is het gebruiken van een gehoorapparaat. Je kunt deze zo afstellen dat bepaalde frequenties minder sterk worden doorgelaten. Daarnaast bestaan er ook tinnitusmaskeerders, deze apparaten maken diverse geluiden om de oorsuizingen te overstemmen.

Wat houdt het Audiologisch Centrum in?

Het Audiologische Centrum is te vergelijken met een revalidatie centrum, alleen dan voor gehoor- en spraakproblemen. Hier werken specialisten en maatschappelijk werkers die je klachten onderzoeken. Je kunt hier naartoe gaan om te leren leven met tinnitus.

Meer informatie


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek? Stress, overspannen, burn-out? Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.
Meer informatie >


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

 • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
 • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
 • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
 • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

6 REACTIES

 1. Op 23 mei 2013 was ik van de ene op de andere dag “plotsdoof” , daarvoor kreeg ik eerder wat problemen met horen dus gehoorapparaten en snel een afspraak bij Auris Bergen op Zoom
  Ik heb het geluk gehad dat ik snel bij Auris in Bergen op Zoom terecht kwam waar een afspraak gemaakt werd voor onderzoeken in Rotterdam.
  Het enige wat ik wel hoorde was een mannenkoor in beide oren, gelukkig wist ik al een en ander over Tinnitus dus daar heb ik weinig aandacht aan besteed. Zolang ik weet dat het bewuste koor niet bestaat gaat het prima met me en het enige nare vind ik dat ze constant hetzelfde zingen.
  Dankzij de Audioloog werd ik snel op een lijst geplaatst voor een cochlair implantaat wat in oktober 2013 geplaatst werd.
  Toen dit in januari werd ingeschakeld was de verwachting dat ik alleen wat geluiden zou horen en dat de rest moest komen door veel oefeningen. Ik voel me een geluksvogel want i9k hoorde gelijk wat er gezegd werd niet optimaal maar voldoende om een gesprek te kunnen voeren, het gaat inmiddels steeds beter maar waarschijnlijk zal ik niet meer kunnen telefoneren of muziek beluisteren maar ik kan wel mijn navigatiesysteem van Garmin prima verstaan. wat het zangkoor betreft daar sta ik eigenlijk nooit bij stil maar ik had nooit durven hopen dat het zo goed af zou lopen

 2. Ook ik heb/had er behoorlijk last van, maar idd ben er aangewend geraakt en dat het bij mijn leven hoort nu.
  Als het erg stil is komt het wel op de voorgrond, maar zet dan gewoon geluiden aan ( tv, radio op normale sterkte ) ga ik naar bed daar heb ik wat anders op gevonden, heb zo philips wakeup call clock gekocht met geluiden van natuur en de oceaan geruis en beekje. Zet hem op standje 2 en op een uur en val dan heerlijk in slaap, zonder dat ( TOEN dat irritante gesuis ).

 3. Sinds enkele weken heb ik een draaiende cintrifuge in mijn hoofd gaf iedereen de schuld van dat lawaai want er wordt gewassen de gehele dag en een gedeelte van de avond afspraak is gemaakt niet s*avonds en nachts meer te wassen ik woon no in een verzorgingshuis.op verzoek vandaag de Dr gebeld en bezocht mij vanmiddag met als opmerking je hebt trinntus je hoort geluiden die er niet zijn maar jij wel dat klopt helemaal probeer ermee te leven je gedachten verzetten de radio en tv laten spelen dat helpt ook helaas heb ik meerdere problemen heb ook nog copd gold 4 maar leef nog nu komt dit er ook nog bij ik stop groeten Jan Kuipers

 4. Aderie van der Steen

  Sinds anderhalf jaar heb ik erg last van oorsuizen,(tinnitus) was naar de huisarts gegaan,die begon met mijn oor uit te spuiten,wat niet hielp,daarna weer na een tijd moest ik mijn neus druppelen,de klachten bleven,er veranderde niets,de huisarts heeft me daarna doorgestuurd naar het ziekenhuis (KNO) Daar werd mijn gehoor getest,maar aan dat geruis kunnen ze niets doen,dus ik had er eigenlijk niets aan dat ik daar geweest was.
  Als ik met iets bezig ben (werk) heb ik er geen last van,ook niet met wandelen of fietsen,dan overheersen andere geluiden,maar als ik weer thuis kom en het is muisstil,heb ik er weer veel last van,en vooral als ga slapen dan is dat geruis erg hinderlijk,en hoop dan gauw in slaap te vallen.

 5. Ik heb lang niet geloofd dat men wat aan mijn tinnitus kon doen. Ik had vroeger al met veel machines gewerkt en had als kind al veel last van neus, oor en keel wegen. De laatste jaren heb ik te hard gewerkt en moest op meer fronten iets gaan doen. Geloof in liefde voor jezelf en de ander is een, daarna alles rustig opgepakt om mijn straatje weer wat op orde te krijgen. Tevens heeft de arts mijn oren schoongemaakt (ik had het oorsuizen wel sinds zijn assistent dat jaren geleden eens zonder beleid had gedaan). Al met al er is rust terug, in hoofd en oorweg. Laat je niet afleiden en neem misschien meer wegen maar neem ze wel.

 6. Ik heb jaren tinnitus .
  Het is soms heel storend ,maar ik kom er nu wel achter als de luchtdruk tegen de 1030 mb het bij mij op gaat spelen dat het hinderlijk is ,kan dat ???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here